نوع مقاله : علمی - پژوهشی
نویسندگان
1 دانشگاه صنعتی مالک اشتر، دانشکده علوم پایه، گروه بیوشیمی، تهران، ایران.
2 - دانشگاه صنعتی مالک اشتر، دانشکده علوم پایه، گروه بیوشیمی، تهران، ایران.
چکیده
هدف: در این بررسی اثر هورمون رشد انسانی نوترکیب و جمسیتابین بهتنهایی و در ترکیب با یکدیگر بر سلولهای فیبروبلاست شش انسانی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: هورمون رشد انسانی در مقادیر 10 تا 400 نانوگرم بر میلیلیتر و داروی جمسیتابین نیز در غلظتهای 1 تا 100 میکروگرم بر میلیلیتر با سلولهای فیبروبلاست شش انسانی تیمار و بررسیها با آزمون MTT، فلوسیتومتری بهواسطه رنگآمیزی با پروپیدیوم یدید و روش خراش سلولی انجام شد.
نتایج: مطالعات و آنالیزهای چرخه سلولی و MTT نشان دهنده تاثیر هورمون رشد در پیشبرد چرخه سلولی و خروج از فاز G1و تکثیر سلولها نسبت به نمونه کنترل، و اثرات مهاری روند چرخه سلولی و رشد توسط جمسیتابین بود. نتایج حاصل از آزمون خراش سلولی نشان داد که هورمون رشد در غلظتهای موثر خود سبب مهاجرت سلولی افزایش یافته نسبت به کنترل شد درحالیکه داروی جمسیتابین مهاجرت سلولی را نسبت به کنترل کاهش داد.
نتیجه گیری: با مصرف همزمان هورمون رشد در دوره شیمی درمانی با جمسیتابین بهنظر میرسد میتوان روند مرگ و میر سلولهای طبیعی را کاهش داد. زیرا سلولهای طبیعی نسبت به سلولهای سرطانی نسبت به هورمون رشد حساستر میباشند.
تازه های تحقیق
-
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Evaluation of the protective effects of StachyslavandulifoliaVahl. on ethanol induced testicular damages in Wistarrats
نویسندگان [English]
- M Mirzaei Fard 1
- A Aramvash 2
1 Department of bioscience, Malek Ashtar University of Tehran, Tehran, Iran
2 Department of bioscience, Malek Ashtar University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]
Aim: In this study, the effects of recombinant human growth hormone and Gemcitabine alone and in combination with each other were investigated on the lung fibroblast cell lines.
Material and methods: Human growth hormone at 10-400 ng/ml and Gemcitabine at 1-100 μg/ml concentrations were treated with the human lung fibroblast cells and the analysis were performed with MTT assay, propidium iodide staining and scratch assay.
Results: Studies of the cell cycle and MTT assay revealed the effect of growth hormone on the progression of the cell cycle and exit of G1 phase and the cell proliferation, and the inhibitory effects of the cell cycle and growth process by Gemcitabin compared with the control sample. The results of the scratch test indicated that the growth hormone at its effective concentrations caused increased the cell migration compared to control, while the Gemcitabin reduced the migration of the cell to the control.
Conclusions: Using growth hormone in combination to gemcitabin during chemotherapy treatment, it seems that we can reduce the rate of the neem normal cells death. Since these cells are more sensitive to growth hormone´s effect than cancer cells.
کلیدواژهها [English]
- Proliferation
- Cell cycle
- Growth hormone
- Gemcitabine
- Human fibroblast
مقدمه
جمسیتابین (Gemcitabin) از جمله داروهای ضدسرطان میباشد که در درمان سرطان ریه سلولهای غیر کوچک، کارسینومای پانکراس، تومورهای جامد، سرطان خون، سرطان مثانه، سرطانه سینه و سرطان تخمدان استفاده میشود (1،2). این دارو در مقادیر کم پس از فعال شدن توسط کیناز، با مهار آنزیم DNA پلیمراز سبب مهار سنتز DNA، (3) توقف چنگال همانندسازی در فاز S و نگهداری سلولها در فاز G1 میشود (4)، در حالیکه در مقادیر بالا سبب توقف تمامی فازهای چرخه سلولی و در نهایت آپوپتوزیس میشود (5).
مطالعات مختلف تائید کننده اثرات مهاری این دارو در رشد و تکثیر سلولها میباشند. بهعنوان مثال اثر جمسیتابین بهتنهایی و در ترکیب با پوشش لیپوزومی بر سلولهای تیروئید آناپلاستیک انسانی نشاندهنده اثر سمیت این دارو پس از 48 و 72 ساعت انکوباسیون بود. نرخ مرگ و میر سلولها پس از 72 ساعت، 6/4 و 9/7 برابر نسبت به نمونههای کنترل بهترتیب برای دارو و داروی لیپوزومی گزارش شد (6). در بررسی دیگر اثر جمسیتابین بهتنهایی و در ترکیب با سورافنیب (یک مولتی کیناز مهاری) بر سلول های سرطانی NSCLC (PC-9 و A5490) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج MTT نشان دهنده عملکرد ضد تکثیری بر هر دو ردهی سلولی وابسته به غلظت سورافنیب و جمسیتابین بود. از طرفی حساسیت هر دو ردهی سلولی به سورافنیب و جمسیتابین یکسان ارزیابی شد. همین سلولها پس از 72 ساعت تیمار با جمسیتابین و سورافنیب جهت بررسی تغییرات چرخه سلولی با فلوسایتومتری مورد بررسی قرار گرفتند. سورافنیب سبب افزایش سلولها در فاز G0/G1 شد در حالیکه سلولهای در معرض جمسیتابین در فاز S تجمع یافتند (8،7).
هورمون رشد انسانی یک پروتئین با اثرات پیشبرنده رشد است که اثرات خود را بهصورت مستقیم از طریق گیرندهها در بافتها و یا از طریق تحریک ترشح سایر عوامل رشد میگذارد. هورمون رشد از هیپوفیز قدامی ترشح شده و سپس وارد جریان خون میشود و به گیرندههای سطح سلول متصل و سبب فعال شدن مسیر GHR/JAK2 میشود. این هورمون دارای عملکردهای مختلفی از جمله ایجاد تعادل مثبت نیتروژن و سنتز پروتئین در سلول های عضلانی، بازجذب اسید آمینه به عضلهی اسکلتی و تنطیم رشد طولی استخوانها میباشد (9،10).
اثرات بهبود دهنده هورمون رشد نیز همواره مورد علاقه محققان بوده و تحقیقات مختلفی در رابطه با اثرات این هورمون بر تکثیر سلولها بهعنوان عامل حفاظت کننده و کاهش دهنده اثرات عوامل تخریبگر صورت گرفته است. دانشمندان در دانشگاه UQ به بررسی اثرات هورمون رشد بر رده سلولی BaFB2B2 بر پایهی تکثیر گیرندههای سطح هورمون رشد پرداختند. نتایج نشان داد، این هورمون تاثیرات بهسزایی در افزایش روند تکثیر دارد و در رده سلولی ذکر شده، حدود 6000 گیرنده در سطح هر سلول برای هورمون رشد وجود دارد (11). در مطالعهای دیگر در رده سلولی Ba/F3 نیز مشخص شد که هورمون رشد انسانی درغلظتهای 1 و 100 میکروگرم بر میلیلیتر سبب تحریک تکثیر سلولی، بهبود زخم و افزایش مهاجرت سلولی میشود (12).
هورمون رشد منجر به پیشبرد چرخهی سلولی و کاهش تعداد سلولهای مانا در فازهای G0/G1 میشود. همچنین مطالعات بسیاری نشان داده است که میزان گیرندههای این هورمون در سطح سلولهای سالم حدود 5 برابر سلولهای سرطانی میباشد. از سوی دیگر مشخص شده است که برخی از سلولهای سرطانی در فاز G0 هستند و این نوع عمدتا سبب متاستاز شدیدی و تشدید بیماری میشوند، در حالیکه کمتر تحت تاثیر اثرات مهاری داروهای شیمی درمانی قرار میگیرند. بههمین دلیل برخی پیشنهاد میکنند که بهدلیل اثرات تحریکی هورمون رشد جهت پیشبرد چرخه سلولی و تاثیرات اثبات شده آن در خروج سلولها از فاز G0، بهتر است جهت افزایش اثر بخشی داروهای شیمی درمانی از هورمون رشد بهعنوان داروی تکمیلی در روند درمان بیماران استفاده شد (13،14).
هدف از این مطالعه بررسی اثر تکثیری و چرخه سلولی هورمون رشد انسانی و جمسیتابین بر سلولهای فیبروبلاستی بهتنهایی و در ترکیب با یکدیگر می باشد. این قبیل مطالعات کمک شایانی در زمینه بهبود اثرات جانبی داروهای ضدسرطانی در بیماران مینماید.
مواد و روشها
آزمون MTTو تیمار سلولها با هورمون رشد و جمسیتابین: روش MTT یک روش رنگ سنجی است که بر اساس احیا و شکسته شدن کریستالهای زرد رنگ تترازولیوم توسط آنزیم سوکسینات دهیدروژناز و تشکیل کریستالهای آبی رنگ نامحلول انجام میشود. در طی زمان انکوباسیون MTT، توسط سیستم سوکسینات دهیدروژناز سلولها که یکی از آنزیمهای چرخهی تنفسی میتوکندریهاست احیا میشود. احیا و شکسته شدن این حلقه موجب تولید کریستالهای آبی رنگ فورمازان میشود که در زیر میکروسکوپ بهراحتی قابل تشخیص هستند. میزان رنگ تولید شده در 492 نانومتر با تعداد سلولهای زنده رابطهی مستقیم دارد.
کشت سلولهای فیبروبلاست در محیط کشت DMEM (Gibco) با FBS 10درصد در انکوباتور با CO2، 5 درصد و رطوبت 90 درصد و دمای 37 درجه سانتیگراد انجام شد.
میزان LC50 داروی جمسیتابین ( (Ireland, Actavis در مطالعات اولیه بهطور تقریب 150میکروگرم بر میلیلیتر تعیین شد. جهت انجام آزمون MTT ابتدا سلولها (100000 سلول) در پلیتهای 96 خانهای کشت شدند و پس از چسبیدن سلولها، محیط کشت با محیط جدید حاوی هورمون رشد (Genotropin®) )با غلظتهای مختلف (10، 20، 40، 60، 80، 120، 160، 240، 300، 360 و 400 نانوگرم بر میلیلیتر) جایگزین و تیمار بهمدت 24 و 48 ساعت انجام شد. آزمایشهای جمسیتابین نیز بههمین ترتیب با غلظتهای (1، 5، 10، 50، 100 نانوگرم بر میلیلیتر) صورت پذیرفت. در آزمایشها که هر دو عامل تیمار شدند. غلظت های مرتبط با جمسیتابین مطابق موارد ذکر شده در فوق در سه سری افزوده شد. دسته اول بهعنوان کنترل و دسته دوم با غلظت 80 نانوگرم بر میلیلیتر و سوم با غلظت 160 نانوگرم بر میلیلیتر هورمون رشد انسانی تیمار شدند )انتخاب دو غلظت از هورمون رشد انسانی پس از انجام آزمایشهای اولیه بر هورمون رشد بهتنهایی و تعیین غلظت مناسب صورت گرفت تا از پیچیدگی آزمایشها جلوگیری شود). پس از گذشت زمانهای مورد نظر، بههر چاهک 10 میکرولیتر محلولMTT (غلظتmg/ml 5) (Sigma, USA) اضافه شد. پس از 4 ساعت محیط روئی خارج و با DMSO (Merck,USA) جایگزین شد. در نهایت جذب نمونهها در 492 نانومتر در دستگاه الایزا ریدرStat Fax-2100 model) Spain ) قرائت شد (15). توان زیستی سلولهای تیمار شده با دارو (در هر غلظت از دارو) بهشکل نسبت درصد جذب نوری فورمازان تولیدی در نمونه در مقایسه با میزان جذب نوری فورمازان تولیدی در کنترل (سلولهای بدون تیمار دارویی) تعیین و در یک منحنی دوبعدی ترسیم شد. نمونه کنترل شامل سلولها بههمراه محیط کشت بود.
آنالیز نمونهها با استفاده از فلوسایتومتری: جهت آنالیز سلولها با روش فلوسایتومتری لازم است سلولها کاملا بهصورت تک تک باشند. به این معنی که هیچکدام بههم نچسبیده باشند. سلولهای فیبروبلاست از دید کشت سلولی، در رده سلولهای چسبان قرار میگیرند. برای بهکارگیری روش فلوسایتومتری در این گونه سلولها، نخست میبایست آنها را از کف فلاسک دارای محیط کشت جدا کرد و آنگاه با پیپتاژ شدید با کمترین آسیب به سلولها آنها را بهصورت تک در آورد. سلولهای رنگآمیزی شده برای آنالیز بهدرون کووتهای ویژهای ریخته شده، درون دستگاه جای میگیرند.
پروپیدیوم یداید رنگدانهای میباشد که قادر به برهم کنش با DNA سلولهای مرده میباشد و از این خاصیت میتوان با استفاده از فلوسایتومتری به درصد سلولهای مرده پی برد. چرا که این DNA سلولها با پرویدیوم یداید برهم کنش داده و از خود نور فلورسانس تابش میکنند. در این تحقیق، با بهکارگیری PI و دستگاه فلوسایتومتر محتوای DNA سلولی سنجیده شد و از روی این محتوا و با توجه به نمودار بهدست آمده توسط نرم افزار مخصوص درصد سلولها در فازهای مختلف چرخه سلولی حاصل شد (16). ابتدا در هر چاهک از پلیتهای شش تائی 5/0 میلیون سلول بهمدت 48 ساعت در محیط کشت، کشت داده شد. سپس محیط پیشین با محیط جدید حاوی FBS 1 درصد جایگزین شد و غلظتهای موثر هورمون رشد و داروی جمسیتابین بههر چاهک اضافه شد و تیمار بهمدت 48 ساعت ادامه یافت. در نمونههای کنترل هورمون رشد و جمسیتابین افزوده نشد. غلظتهای تیمار بهشرح زیر بود:
هورمون رشد 80 نانوگرم بر میلیلیتر + جمسیتابین 150میکروگرم بر میلیلیتر، هورمون رشد 160 نانوگرم بر میلیلیتر+ جمسیتابین 150میکروگرم بر میلیلیتر، هورمون رشد 80 نانوگرم بر میلیلیتر + جمسیتابین 400 میکروگرم بر میلیلیتر، هورمون رشد 160 نانوگرم بر میلیلیتر + جمسیتابین 400 میکروگرم بر میلیلیتر.
سلولها پس از سپری شدن مدت زمان لازم تریپسینه شدند. به رسوب سلولی 500 میکرولیتر PBS افزوده شد و
به سوسپانسیون حاصل اتانول 70 درصد اضافه شد.
سلولها، سپس با رنگ پروپیدیوم یدید (PI) رنگ آمیزی و با دستگاه فلوسایتومتری (بکتون دیکینـسون(Dickinson-Becton) )، آنالیز شدند وDNA سلولی سنجیده شـد. از سنجش DNA میتوان تعداد سلولها در مراحل گوناگون را بهدست آورد که معیاری جهت پی بـردن بهطول چرخه سلولی و تغییرات آن میباشد. داده های حاصل ازدستگاه با نرم افزار Flowj آنالیز میشدند.
آزمون خراش:در هر چاهک از پلیت های شش تائی 5/0 میلیون سلول بههمراه محیط کشت و FBS 10 درصد اضافه شد. پس از سپری شدن 24 ساعت با سر اسکالپر بهصورت قطری خراشی در تمامی چاهکها ایجاد شد. سپس سلولهای با بافر PBS شستشو داده شدند و سلولها با محیط (حاوی FBS 1 درصد) حاوی غلظتهای 80 و 160 میکروگرم بر میلیلیتر هورمون رشد و 200 میکروگرم بر میلیلیتر دارو تیمار شدند و یک خانه بهعنوان کنترل بدون دارو در نظر گرفته شد. سپس هر از نمونهها در زمان صفر و پس از تیمار 24 ساعت با دوربین عکسبرداری شد. بهطور کلی میزان بسته شدن خراش بهصورت کیفی با پوشاندن محل خراش توسط سلولها بررسی شد (17).
آنالیز آماری
تمامی آزمایشات با سه بار تکرار بـه انجـام رسـید و دادههای گزارش شده، نشان دهنده میانگین این سه با افـزایش و کـاهش انحراف معیار است. جهت محاسبه میانگین، انحراف معیار و ضریب همبستگی از نـرم افـزار SPSS استفاده شد که دادههای با مقادیر احتمال 05/0>p معنیدار در نظر گرفته شد.
نتایج
تاثیر هورمون رشد انسانی بر روند تکثیر سلولها با استفاده از روش رنگ سنجی MTT
در این پژوهش نیز بهمنظور انجام این روش مطابق آنچه در مواد و روشها ذکر شد سلولها با هورمون رشد انسانی در غلظتهای ذکر شده تیمار شدند و میزان بقا سلولها اندازهگیری شد. نتایج در شکل 1 نشان داده شده است. همانگونه که در شکل 1 دیده میشود بهطور کلی میتوان گفت با افزایش غلظت هورمون رشد تا مقادیر 400 نانوگرم بر میلیلیتر رشد سلولها نیز افزایش مییابد. در زمان 24 ساعت این هورمون تا غلظت 60 نانو گرم بر میلیلیتر تاثیر چندانی بر میزان تکثیر سلولها ندارد (05/0<p). اما پس از این میزان تکثیر سلولی متناسب با غلظت هورمون دیده میشود (01/0>p). مقادیر کم هورمون (کمتر از50 نانو گرم بر میلیلیتر) در زمان 48 ساعت تاثیر خود بر تکثیر سلولی را القا مینمایند. با توجه بهاینکه میزان FBS محیط 1 درصد بود، بنابراین میتوان گفت تنها عامل تحریک کننده تکثیر هورمون رشد میباشد. با توجه بهنتایج میتوان گفت غلظتهای تاثیر گذار از 80 تا 400 نانو گرم بر میلیلیتر میباشد و بهترین زمان تاثیر برای این شرایط 48 ساعت میباشد. آزمایشها تا 72 ساعت و 96 ساعت نیز انجام شد که رشد سلولها در این زمانها بهعلت کمبود محیط و فضا جهت تکثیر متوقف شده بود. بنابراین سایر آزمایشات در زمان 48 ساعت و در دو غلظت 80 و 160 نانوگرم بر میلیلیتر صورت گرفت.
شکل 1:تاثیر هورمون رشد انسانی نوترکیب با استفاده از آزمون MTT برسلولهای فیبروبلاست در زمانهای مختلف.
بررسی تاثیر داروی جمسیتابین و هورمون رشد با استفاده از روش MTT
با توجه به مشخص شدن قدرت تکثیر هورمون رشد انسانی در غلظتهای بالاتر از 80 نانو گرم بر میلیلیتر، در مرحله بعد تصمیم بر آن شد که از داروی جمسیتابین بهصورت همزمان با هورمون رشد نیز استفاده شد. هدف از انجام این آزمایش این بود که مشخص گردد استفاده از هورمون رشد انسانی تا چه میزان میتواند تاثیرات سو، جانبی داروهای شیمی درمانی را کاهش دهد. بدین منظور ابتدا سلولهای فیبروبلاست با غلظتهای مختلف جمسیتابین تیمار شد تا تاثیر دارو در زمینه مهار رشد سلولهای طبیعی اثبات شد. نتایج در شکل 2 نشان داده شده است. همانطور که در این شکل دیده می شود با افزایش غلظت جمسیتابین میزان رشد سلولها کاهش مییابد و افزایش غلظت این دارو تا حد زیادی سبب مرگ سلولها نیز میشود. با افزایش غلظت دارو از200 نانوگرم بر میلیلیتر تاثیرات کشندگی چندان افزایش معنیداری نداشته اند (05/0<p).
در مرحله بعد تاثیر هورمون رشد انسانی در غلظت های 160 نانوگرم بر میلیلیتر و 80 نانوگرم بر میلیلیتر در کشت همزمان با جمسیتابین با استفاده از روش MTT مورد بررسی قرار گرفت. همانگونه که در شکل 2 دیده میشود هورمون رشد توانسته است میزان مرگ و میر ناشی از داروی جمسیتابین را کاهش دهد. در این زمینه غلظت 160 نانوگرم بر میلیلیتر هورمون رشد تاثیرات شاخصتری اعمال نموده است.
شکل 2: تاثیر داروی جمسیتابین بهتنهایی و در حضور هورمون رشد با غلظتهای 160 و 80 نانوگرم بر میلیلیتر با استفاده از آزمون MTT برسلولهای فیبروبلاست در غلظتهای مختلف.
آزمون خراش
در این بخش جهت انجام آزمون خراش از غلظتهای 80 و 160 نانوگرم بر میلیلیتر هورمون رشد و دارو در غلظت 200 نانوگرم بر میلیلیتر بهعنوان غلظت میانی استفاده شد. یک نمونه نیز تحت تاثیر دارو بهتنهایی قرار گرفت. سپس از هر نمونه در محل خراش در لحظه صفر و 24 ساعت بعد از خراش با دوربین متصل به میکروسکوپ عکسبرداری شد. مهاجرت سلولی بهدرون فضای خراش در ساعتهای مذکور با کاهش فاصله میان دو لبه تعیین شد. بهطور کلی میزان بسته شدن خراش به صورت کیفی مشاهده گردید. نتایج در شکل 3 نشان داده شده است.
A |
B |
C |
D |
شکل 3: آزمون خراش سلولی A) نمونه کنترل B) نمونه جمسیتابین با غلظت 150 میکروگرم بر میلیلیتر C) نمونه جمسیتابین با غلظت 150 میکروگرم بر میلیلیتر میکروگرم بر میلیلیتر و هورمون رشد با غلظت80 نانوگرم بر میلیلیتر D) نمونه جمسیتابین با غلظت 150 میکروگرم بر میلیلیتر و هورمون رشد با غلظت 160 نانوگرم بر میلیلیتر
نتایج نشان دهندهی آن است که پس از 24 ساعت سلولها که در پاساژ دوم بودند در هر دو غلظت هورمون رشد مهاجرت را نشان دادند. اما سلولها در معرض جمسیتابین مهاجرتی نداشتهاند. میزان مهاجرت سلولی با افزایش غلظت هورمون رشد افزایش یافته بود.
مطالعات چرخه سلولی با استفاده از فلوسایتومتری
برای نمایش شمار سلولها در مراحل گوناگون چرخه سلولی باید هیستوگرام پروفایل DNA نسبت به شمار سلولهـای رنگ آمیزی شده با پروپیدیوم یدید را رسم نمود (شکل4). در این نمودار دو قله وجود دارد. از آنجاکه بیشتر سلولها در مراحل G0 و G1 هستند پس قله
نخست که بیشینهای را در شـمار سلولها نشان میدهد، نشاندهنده این مرحله از چرخه سلولی است.
شکل 4:هیستوگرام طبیعی DNA که سلولها در اتانول فیکس شدهاند و با پروپیدیوم یدید رنگ آمیزی شدهاند.
قله دوم که کوتاهتر از قله پیشین است، سلولهایی را کـه در مراحل G2 و M هستند نمایش میدهد. بخشی از نمودار که در میان این دو جـای مـیگیـرد نـشان دهنـده مرحلـه S میباشد (18).
نتایج حاصل از نمودارهای هیستوگرامی فلوسایتومتری در جدول 1 آورده شده است. مطابق نتایج موجود در جدول، هورمون رشد در غلظتهای 80 نانوگرم بر میلیلیتر و 160 نانوگرم بر میلیلیتر بر سلولهای فیبروبلاست بهترتیب باعث کاهش حدودا 23/3 و 54/2 درصدی این سلولها در فازG1 نسبت به کنترل شد (05/0>p). اعمال هورمون رشد در همین غلظتها بر سلولهای فیبروبلاست بهترتیب باعث افزایش 97/4 و 14/2 درصدی سلولها در فاز S میشد (05/0>p). این تغییرات در غلظت 160 نانوگرم بر میلیلیتر هورمون رشد نسبت به غلظت 80 نانوگرم بر میلیلیتر بیشتر میباشد. نتایج مربوط به فازG2 در غلظت 160 نانوگرم بر میلیلیتر هورمون رشد نشاندهنده افزایش 03/2 درصدی این سلولها نسبت به کنترل میباشد (05/0>p).
اما در غلظت 80 نانوگرم بر میلیلیتر اختلاف معنیداری نسبت به کنترل حاصل نشد. داروی جمسیتابین نیز در غلظتهای 150، 200 و 400 میکروگرم بر میلیلیتر اعمال شد، نتایج فلوسایتومتری در فاز G1 تغییرات شدیدی را در حضور دارو نسبت به نمونه کنترل نشان داد و سبب افزایش تعداد سلولها در فاز G1 بهصورت وابسته به دوز در این فاز نسبت به نمونه کنترل شد (05/0>p). از طرفی نتایج مربوط به فازS در همین غلظتها نشان دهنده کاهش قابل ملاحظه سلولها در فاز S نسبت به کنترل میباشد (05/0>p). نتایج مربوط به فاز G2 در غلظت 150 میکروگرم بر میلیلیتر داروی جمسیتابین اختلاف معنیداری با کنترل نشان نداد، اما در غلظتهای 200 و 400 میکروگرم بر میلیلیتر کاهش معنیداری را نشان داد (05/0>p).
جدول 1: درصد سلولهای فیبروبلاست در مراحـل گونـاگون چرخـه سلولی پس از تیمـار بـا جمسیتابین و هورمون رشد انسانی.
G2/M |
S |
G0/G1 |
نمونه |
05/7 |
69/1 |
28/91 |
کنترل |
51/8 |
42/3 |
07/88 |
هورمون رشد ng/ml 80 |
09/5 |
16/6 |
75/88 |
هورمون رشد ng/ml 160 |
25/8 |
04/26 |
72/65 |
جمسیتابین μg/ml 150 |
93/4 |
21/23 |
87/71 |
جمسیتابین μg/ml 200 |
8/6 |
42/19 |
78/73 |
جمسیتابین μg/ml 400 |
06/10 |
37/13 |
57/76 |
هورمون رشد ng/ml 80 + جمسیتابین μg/ml 150 |
37/13 |
45/11 |
18/75 |
هورمون رشد ng/ml 160 + جمسیتابین μg/ml 150 |
24/5 |
14/16 |
62/78 |
هورمون رشد ng/ml 80 + جمسیتابین μg/ml 400 |
94/9 |
66/16 |
4/73 |
هورمون رشد ng/ml 160 + جمسیتابین μg/ml 400 |
با اعمال هورمون رشد و داروی جمسیتابین با چهار غلظت متفاوت شامل هورمون رشد 80 نانوگرم بر میلیلیتر+ جمسیتابین 150 میکروگرم بر میلیلیتر، هورمون رشد 160 نانوگرم بر میلیلیتر + جمسیتابین 150 میکروگرم بر میلیلیتر، هورمون رشد 80 نانوگرم بر میلیلیتر + جمسیتابین 400 میکروگرم بر میلیلیتر، هورمون رشد 160 نانوگرم بر میلیلیتر+ جمسیتابین 400 میکروگرم بر میلیلیتر بهترتیب منجر بهکاهش 63/15، 67/14، 60/12، 77/17 میزان سلولها در فاز G1 نسبت به نمونه کنترل شد (05/0>p).
از طرفی نتایج مربوط به فازS در غلظت های 80 نانوگرم بر میلیلیتر + جمسیتابین 150 میکروگرم بر میلیلیتر ، هورمون رشد 160 نانوگرم بر میلیلیتر+ جمسیتابین 150 میکروگرم بر میلیلیتر، هورمون رشد 80 نانوگرم بر میلیلیتر+ جمسیتابین 400 میکروگرم بر میلیلیتر ، هورمون رشد 160 نانوگرم بر میلیلیتر+ جمسیتابین 400 میکروگرم بر میلیلیتر نشان دهنده بهترتیب افزایش 32/12، 21/10 ،91/14، 20/22 درصدی این سلولها نسبت به نمونه کنترل میباشد (05/0>p).
نتایج مربوط بهفازG2 در غلظتهای 80 نانوگرم بر میلیلیتر+ جمسیتابین 150 میکروگرم بر میلیلیتر ، هورمون رشد 160 نانوگرم بر میلیلیتر + جمسیتابین 150 میکروگرم بر میلیلیتر ، هورمون رشد 80 نانوگرم بر میلیلیتر + جمسیتابین 400 میکروگرم بر میلیلیتر ترکیب از داروی جمسیتابین و هورمون رشد منجر به کاهش 99/2، 10/6، 41/1 درصدی سلولها نسبت به کنترل شد.
اما در غلظت هورمون رشد 80 نانوگرم بر میلیلیتر + جمسیتابین 400 میکروگرم بر میلیلیتر منجر به افزایش 23/1 درصدی این سلولها شد (05/0>p).
بحث
هورمون رشد، با توجه به ترشح در خون و عملکردهای متعدد زیستی، اثرات مستقیم و غیر مستقیمی بر رشد میگذارد و بهعنوان موثرترین هورمون بدن مورد توجه محققین، پزشکان و حتی ورزشکاران قرار گرفته است. همچنین با توجه به اهمیت دارویی این هورمون در درمان بسیاری از نارساییهای ناشی از کمبود آن، تولید این هورمون بهصورت نوترکیب در داخل و خارج کشور مورد توجه بسیار است. در این پژوهش تلاش جهت ارزیابی فعالیت زیستی هورمون رشد بر اساس کشت سلول انجام شد. ابتدا آزمون MTT انجام شد. نتایج گویای اثر بخشی قطعی هورمون رشد در زمانهای بیشتر از 24 ساعت است. در مطالعههای انجام شده (12،13)، رشد و تکثیر سلولهای فیبروبلاست تحت اثر هورمون رشد با آزمون MTT انجام شد و در غلظتهای 100، 400 و 700 نانوگرم بر میلیلیتر رشد سلولهای فیبروبلاست در مقایسه با نمونه کنترل دیده شد.
از آنجاییکه هورمون رشد سبب افزایش تکثیر سلولهای طبیعی و هم سلولهای سرطانی میشود، برخی از دانشمندان بر این باورند که این هورمون در غلظتهای بالا سبب افزایش خطر سرطان خون و تومورهای جامد شود. برخی دیگر نیز در افزایش خطر ایجاد سرطان روده در غلظتهای بالای هورمون رشد تاکید کردند. هاورکمپ و همکارانش (19) اثر هورمون رشد را در افزایش سلولهای آنیپلوئیدی در سندرم ترنر عنوان کردند. با وجود مطالعاتی که بر عملکرد افزایندهی تومور توسط هورمون رشد انجام شده است، هریسون (20) بیان کرد که هورمون رشد نمیتواند سبب تسریع کارسینومای پانکراس شود. همچنین تک و همکارانش (21) بیان کردند که درمان با هورمون رشد در دورهی کوتاه سبب بهبود سریعتر عملکرد سیستم ایمنی، افزایش سلولهای کشنده طبیعی و مهار بازگشت تومور می شود. در مطالعهی دیگری در شرایط آزمایشگاهی و هم شرایط داخل بدن شواهد حاکی از عدم تاثیر هورمون رشد بر رشد تومور بود. بارتلت پیشنهاد داد که هورمون رشد مهارکنندهی رشد تومور در حیوانات با کمبود پروتئین است. البته مطالعات دیگری هم در جهت عدم رشد تومور توسط هورمون رشد وجود دارد (24-22).
جمسیتابین اثرات سمیت خود بر DNA که عمدتا مهار تشکیل DNA است، از طریق جمسیتابین سه فسفات و با اتصال به رشتههای DNA انجام میدهد. همچنین جمسیتابین دی فسفات بهشدت مهار کنندهی ریبونوکلئوتید ردوکتاز است، که منجر به کاهش رقابت میان دئوکسی ریبونوکلئوتیدهای لازم جهت تشکیل DNA می شود. (22).
در مرحلهی بعد اثر داروی ضد سرطان جمسیتابین بر سلولهای فیبروبلاست پوستی با استفاده از تست MTT انجام شد. رشد سلول ها نسبت به نمونهی کنترل کمتر بود. در مطالعهایی که پیش تر بر سلولهای سرطانی تیروئید انجام شده بود داروی جمسیتابین پس از 72 ساعت در غلظتهای 1 و 100 میکرومولاری منجر به مرگ سلولی شده است و زمانی که با یک پوشش مانند لیپوزوم یا داروی دیگر مانند سیس پلاتین یا سورافنیب همراه شود در 24 ساعت نیز اثر کشندگی خود را بر سلولهای سرطانی میگذارد (24). نتایج این بررسی نیز حکایت از توقف رشد دارو داشت که میتوان بهعنوان اثرات جانبی دارو در نظر گرفت. در مطالعهایی که پیش تر بر سلول های سرطانی تیروئید انجام شده بود داروی جمسیتابین پس از 72 ساعت در غلظتهای 1 و 100 میکرومولار منجر به مرگ سلولی شده است (23، 25).
اولین بار آزمون خراش توسط لی و همکارانش (26) بهمنظور سنجش مهاجرت سلولها ارائه شد. سنجش ترمیم زخم بهوسیله آزمون خراش بهطور گستردهای بهمنظور بررسی اثر انواع شرایط تجربی مانند مواد شیمیایی، در مهاجرت سلولهای پستانداران و تکثیر سلول ها استفاده میشود. در آزمون خراش ابتدا، یک شکاف در یک تک لایه ی سلول ایجاد میشود. ترمیم این شکاف، با مهاجرت سلولی و رشد به سمت مرکز شکاف تحت نظر قرار میگیرند. عوامل تغییر دهنده تحرک و رشد سلول میتوانند سرعت ترمیم شکاف را افزایش یا کاهش دهند (27). مطالعات نشان دادهاند که فاکتورهای رشد و عوامل آنکوژنیک سبب افزایش مهاجرت سلولی و ترمیم زخم میشوند. در حالیکه عوامل سرکوب کنندهی تومور و داروهای ضد سرطانی سبب کاهش مهاجرت سلولی و کاهش ترمیم زخم در کشتهای سلولی میشوند (17). نتایج این مطالعه نیز در راستای مطالعات گذشته میباشد که هورمون رشد به عنوان یک فاکتور رشد سبب افزایش مهاجرت سلولی میشود.
علت انتخاب سلولهای فیبروبلاست برای این آزمون نقش اصلی و مهم این سلولها در کنار کراتینوسیتها در ترمیم زخم است. در آزمونی که مشابه این پژوهش که بر سلولهای فیبروبلاست و کراتینوسیتها انجام شد پس از 24 ساعت شکاف نمونههای تحت اثر هورمون رشد نسبت به نمونهی کنترل کاهش یافت. بهعبارتی هورمون رشد محرک مهاجرت کراتینوسیتها و سلولهای فیبروبلاست است که با نتایج MTT و تکثیر سلولها که قبلا هم بیان شده بود مطابقت داشته است (29،28).
حال با استناد بر این یافتهها می توان گفت:
1- نتیجه استفاده از هورمون رشد خروج سلولها از فاز G1 به S و در نهایت تکمیل چرخهی سلولی بود که تقریبا با یک روند ثابتی انجام شد. همچنین در تمام غلظتها این پروسه تغییر چشمگیری نداشت.
2- در مرحلهی بعد اعمال اثر جمسیتابین بود که طبق مطالعاتی قبلی سبب توقف تکثیر سلولها در فاز S می شود. در مطالعات ما نیز توقف سلولی بیشتر در فاز S مشاهده شد. از طرفی ورود به فاز G2 نسبت به نمونهی کنترل کاهش داشت. که این مشاهدات در راستای مطالعات قبلی بوده است.
3- در مرحله ی بعد جهت کاهش عوارض جانبی داروی جمسیتابین و بررسی عملکرد هورمون رشد از جنبهی دیگر، سلولهای تحت تیمار هر دو دارو بهصورت همزمان قرار گرفتند. میدانیم عموما، سلولهایی که در فاز G0 هستند حساسیت کمتری به داروهای شیمی درمانی برای درمان سرطان نشان میدهند و در بیشتر مواقع سبب متاستاز سلولی و تشدید بیماری میشوند. مطالعات پیشین نیز نشان دادهاند که مکانیسم عمل جمسیتابین عمدتا از طریق فاز S و مهار این مرحله میباشد. بهنظر میرسد هورمون رشد سبب تحریک سلولهای مهار شده توسط جمسیتابین در فاز S میشود. در مطالعات فلوسیتومتری نیز اثبات شد، اثر مهاری جمسیتابین بیشتر در فاز S می باشد. استفاده همزمان از هورمون رشد و جمسیتابین سبب میشود که سلولهای مهار شده تحریک شوند و فاز S را گذرانده و وارد فاز G2 شوند که در نهایت سلول وارد مرحله میتوز میشود که البته این مشاهده جهت کاهش اثرات سو داروهای شیمی درمانی برای سلولهای طبیعی مفید میباشد. در زمینه سلولهای سرطانی مطالعات حاکی از نبود گیرندههای هورمون رشد در سطح سلولهای سرطانی میباشد که این امر نیاز به تحقیقات بیشتری دارد (2،3).
4- نتایج آزمون همبستگی نشان میدهد که میان آزمایشهای MTT و فلوسیتومتری همبستگی معنیداری وجود دارد (R2 >96).
نتیجهگیری
مطالعات مختلف و نتایج حاصل از این پژوهش نشان داده است که هورمون رشد منجر به تکثیر و پیشبرد چرخهی سلولی با روندی ثابت میگردد. بهعبارتی هورمون رشد در سلولها منجر به کاهش سلولها در فاز G0/G1 و افزایش سلولها در فاز S/M میشود. در تحقیقات اخیر مشخص شد که بیان گیرندهی هورمون رشد در سلولهای سرطانی 3 تا 6 درصد است در حالیکه در سلولهای سالم بیان این گیرنده بهمیزان 35 تا 50 درصد میباشد. از طرفی سلولهایی که در فاز G0 هستند حساسیت کمتری به داروهای شیمی درمانی جهت درمان سرطان دارند و در بیشتر مواقع سبب متاستاز سلولی و تشدید بیماری میشوند. از اینرو همراه کردن هورمون رشد انسانی توانست سلولها را از فازG0 خارج کند و از این رو هورمون رشد انسانی اثر بخشی داروهای شیمی درمانی را افزایش میدهد (2).
جمسیتابین توانایی متوقف سازی چرخه سلولی در بیشتر فازها بویژه در فاز G1 و کاهش میزان سلولها در فاز G2 را دارد (20،21) همچنین این دارو موجب توقف و یا تاخیر چنگال همانندسازی در فاز S چرخهی سلولی میشود. مدل سازیها و نتایج آزمایشگاهی از این دارو بیانگر توقف فاز S چرخهی سلولی در غلظتهای پایین دارو است در حالیکه در غلظتهای بالا باعث توقف تمام فازهای چرخه سلولی میشود. همچنین منجر به آپوپتوزیس سلولها در غلظتهای حداقلی در طول دورهی زمانی شده است (30).
تشکر و قدردانی
نویسندگان مقاله از حمایتهای مالی دانشگاه صنعتی مالک اشتر که انجام این مطالعه را ممکن ساختهاند، سپاسگزاری مـینماینـد.