نوع مقاله : علمی - پژوهشی
نویسندگان
1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، گروه علوم دامی، ملاثانی، اهواز، ایران
2 مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول، خوزستان، ایران
چکیده
هدف: هدف این پژوهش، مقایسه اثر افزودن سطوح مختلف ویتامین C (صفر، 5/1، 3، 5/4 و 6 میلیگرم بر میلیلیتر) در رقیقکننده منی بر شاخصهای کیفی اسپرم بز نجدی پس از انجماد-یخگشایی بود.
مواد و روشها: نمونههای منی توسط دستگاه الکتروجاکولیتور از 4 راس بز نر با متوسط وزن 5±50 کیلوگرم، هفتهای دوبار جمعآوری شد. نمونههای اسپرم بعد از انجماد-یخگشایی ازنظر تحرک باکمک سامانه آنالیز رایانهای اسپرم (CASA)، درصد اسپرمهای زنده و ناهنجار، سلامت غشا و ظرفیت آنتیاکسیدانتی نیز بعد از انجماد-یخگشایی اندازهگیری شدند.
نتایج: نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که رقیقکنندهی اسپرم بز حاوی سطوح 3 و 5/4 میلیگرم ویتامین C در مقایسه با گروه شاهد موجب بهبود تحرک کل، تحرک پیشرونده و درصد اسپرمهای زنده شد (05/0>p). در سلامت غشای اسپرم سطح 3 میلیگرم ویتامین C تفاوت معنیداری با شاهد و سطح 5/1 میلیگرم ویتامین C داشت (05/0>p)؛ اما با سطوح 5/4 و 6 میلیگرم ویتامین C اختلاف معنیداری نداشت. درصد اسپرمهای ناهنجار تحت تاثیر سطوح مختلف ویتامین C قرار نگرفت (05/0<p). ظرفیت آنتیاکسیدانتی اسپرم در سطوح 5/4 و 6 میلیگرم ویتامین C، بیشترین مقدار را بهخود اختصاص داد و تفاوت معنیداری نسبت به شاهد داشتند (05/0>p).
نتیجهگیری: مطابق با نتایج این پژوهش افزودن سطوح 3 و 5/4 میلیگرم ویتامین C به رقیقکننده تریس بعد از انجماد اسپرم بز نجدی باعث بهبود فراسنجههای کیفی و ظرفیت آنتیاکسیدانتی اسپرم میشود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of different levels of vitamin C to dilution Najdi goat semen on quality after freezing- thawing
نویسندگان [English]
- M Mamouei 1
- L Paknahad 1
- J Fayyazi 1
- HR Izadnia 2
- A Kazemizadeh 2
1 Department of Animal Science, Faculty of Animal Sciences and Food Technology, Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Mollasani, Ahvaz, Iran
2 Faculty member of Safiabad Agricultural Research Center, Dezful, Khuzestan, Iran
کلیدواژهها [English]
- Sperm
- Freezing-thawing
- Najdi goat
- Tris diluent
- Vitamin C