چکیده
هدف: تنشهای محیطی به ویژه تنش سرما بر روی ویژگیهای مورفولوژی، آناتومی و فیزیولوژی گیاهان تاثیر میگذارند. برنج، گیاه حساس به سرما میباشد که محصول آن تحت این تنش تا حد زیادی کاهش مییابد. با توجه به اهمیت برنج، شناخت ارقام متحمل و مکانیسم دفاعی آنها در مقابل دمای پایین ضروری میرسد. مواد و روشها: در این پژوهش تاثیر سرما بر صفات ...
بیشتر
هدف: تنشهای محیطی به ویژه تنش سرما بر روی ویژگیهای مورفولوژی، آناتومی و فیزیولوژی گیاهان تاثیر میگذارند. برنج، گیاه حساس به سرما میباشد که محصول آن تحت این تنش تا حد زیادی کاهش مییابد. با توجه به اهمیت برنج، شناخت ارقام متحمل و مکانیسم دفاعی آنها در مقابل دمای پایین ضروری میرسد. مواد و روشها: در این پژوهش تاثیر سرما بر صفات تشریحی و مورفولوژی دو رقم مقاوم (اوندا) و حساس (نعمت) برنج (Oryza sativa) در مرحله جوانهزنی به مدت 8 روز تحت دماهای پایین (15 و 10 درجه سانتیگراد) و شاهد (25 درجه سانتیگراد) بررسی شد.نتایج: نتایج نشان داد که طول و وزن خشک ساقه چه و ریشه چه هر دو رقم نعمت و اوندا تحت تنش نسبت به شاهد کاهش پیدا کرده، بطوری که در رقم نعمت در دماهای 15 و 10 درجه سانتی گراد، وزن خشک ساقه چه و ریشه چه به ترتیب با 66، 75، 5/66 و 81 درصدکاهش و طول ساقه چه و ریشه چه با 61، 69، 47 و 72 درصد کاهش نسبت به شاهد نشان داد. این تغییرات در رقم نعمت در مقایسه با رقم اوندا با کاهش بیشتری همراه بود. بررسی صفات تشریحی نیز نشان داد که در هر دو رقم تحت تاثیر تنش سرما با تغییراتی همراه بود که مهمترین این تغییرات شامل افزایش ضخامت لایه های چوب پنبه ای و کاهش میزان حفرات آئرانشیم که با سلول های پارانشیم پر شده بود، می باشد.نتیجه گیری: تغییرات بوجود آمده در جهت افزایش مقاومت گیاه به تنش دمای پایین بود که رقم اوندا از مکانیسم دفاعی بهتری نسبت به رقم نعمت برخوردار بود.