علی سبحانی زاد؛ محمود سلوکی؛ بهمن فاضلی نسب
چکیده
هدف: هدف از تحقیق، بهینهسازی کالوسزایی و بررسی اثر الیسیتورهای عصاره مخمر و نانو نقره بر میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه دارویی سیاهدانه تحت شرایط کشت بافت است.مواد و روشها: آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای کالوسزایی: ریزنمونه (ریشه، هیپوکوتیلدون، برگ و کوتیلدون) و تنظیمکننده ...
بیشتر
هدف: هدف از تحقیق، بهینهسازی کالوسزایی و بررسی اثر الیسیتورهای عصاره مخمر و نانو نقره بر میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه دارویی سیاهدانه تحت شرایط کشت بافت است.مواد و روشها: آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای کالوسزایی: ریزنمونه (ریشه، هیپوکوتیلدون، برگ و کوتیلدون) و تنظیمکننده رشد 2,4-D (1، 2، 4 و 8 میلیگرم در لیتر) بههمراه BAP (25/0، 5/0 و 1 میلیگرم در لیتر)) در محیط کشت پایه MS و همچنین در بررسی اعمال الیسیتور؛ عصاره مخمر (100، 250 و 500 میلیگرم در لیتر) و نانو نقره (30، 60 و 90 میلیگرم در لیتر) در دو بازه زمان 3 و 7 روزه بودند.نتایج: نتایج نشان داد ریزنمونه هیپوکوتیلدون و اثر متقابل BAP (mg/l25/0) و 2,4-D (mg/l4) مؤثرترین بر درصد کالوسزایی بودند. باززایی مستقیم حاصل از اثر متقابل BAP (mg/l5/0)، 2,4-D (mg/l1) و ریزنمونه ریشه بود. مؤثرترین تیمار بر میزان فنل کل، اثر تکی تیمار عصاره مخمر (ppm 250) در بازه زمان 7 روزه بود. HPLC برای کوئرستین (یکی از اجزای فلاونوئید) نشان داد که موثرترین تیمار اثر متقابل نانو ذرات نقره (30 میلیگرم) و عصاره مخمر (250 میلیگرم) در بازه زمانی 3 روزه بوده است.نتیجهگیری: بیشترین میزان کالوسزایی از ریزنمونه هیپوکوتیلدون و بهترین باززایی مستقیم از ریزنمونه ریشه و جهت افزایش فنل کل بایستی صرفا از عصاره مخمر آنهم در بازه زمانی 7 روزه و افزایش میزان فلاونوئید از اثر متقابل نانو ذرات نقره (30 میلیگرم) و عصاره مخمر (250 میلیگرم) در بازه زمانی 3 روزه استفاده کرد.
مظفر باقرزاده همایی؛ علیاکبر احسان پور
چکیده
هدف: در این تحقیق، بهمنظور مقایسه سمیت و تنش اکسیداتیو احتمالی ناشی از اعمال نانو نقره و یون نقره، اثر غلظتهای مختلف آنها بر بعضی از شاخصهای بیوشمیایی مرتبط با اکسیداسون پروتئینها در گیاه سیبزمینی مورد مطالعه قرار گرفته است.مواد و روشها: گیاهچههای سیبزمینی حاوی یک گره، به محیط کشت پایه MS حاوی غلظتهای 10،2،0، و 20 ...
بیشتر
هدف: در این تحقیق، بهمنظور مقایسه سمیت و تنش اکسیداتیو احتمالی ناشی از اعمال نانو نقره و یون نقره، اثر غلظتهای مختلف آنها بر بعضی از شاخصهای بیوشمیایی مرتبط با اکسیداسون پروتئینها در گیاه سیبزمینی مورد مطالعه قرار گرفته است.مواد و روشها: گیاهچههای سیبزمینی حاوی یک گره، به محیط کشت پایه MS حاوی غلظتهای 10،2،0، و 20 میلیگرم بر لیتر از نانو نقره و نیترات نقره منتقل شدند. پس از 4 هفته، جدا کشتهای رشد یافته بهمنظور اندازهگیری شاخصهای موردنظر برداشت شدند.نتایج: محتوی پروتئین کل برگ در جدا کشتهای تیمارشده با نانو نقره یا یون نقره، بهجز در غلظت 2 میلیگرم بر لیتر از تیمار یون نقره، با افزایش غلظت کاهش نشان دادند. همچنین، تغییرات قابل ملاحظهای در الگوی الکتروفورزی پروتئینهای برگ در 5 باند پروتئینی مشاهده شد. محتوی گروههای کربونیل در تیمارهای نانو نقره و یون نقره با افزایش غلظت نقره افزایش یافت. محتوی تیولهای پروتئینی و غیر پروتئینی بهترتیب کاهش و افزایش را نشان دادند. بهعلاوه، افزایش بیشتری در فعالیت پروتئاز و توان آنتیاکسیدانتی کل در جدا کشتهای تحت تیمار یون نقره در مقایسه با نانو نقره مشاهده شد.نتیجهگیری: بر اساس نتایج بهدستآمده میتوان نتیجه گرفت که آسیب اکسیداتیو در جدا کشتهای تحت تیمار با نانو نقره بسیار بیشتر از جدا کشتهای تیمارشده با یون نقره است و علاوه بر آزادسازی یون نقره، اثرات ویژه مرتبط با نانو ذرات هم میتواند در القای تنش اکسیداتیو ناشی از نانو نقره در گیاه سیبزمینی دخالت داشته باشد.