محمدرضا امیرجانی؛ مهری عسکری؛ فاطمه عسکری
چکیده
هدف: این تحقیق بهمنظور مطالعه تاثیر غلظتهای مختلف نانوذرات اکسیدروی بر روی برخی شاخصهای رشدی، مقدار پرولین، آلکالوئیدها و همچنین تغییرات فعالیت برخی آنزیمهای آنتی اکسیدانی انجام گرفت. موادوروشها: آزمایش در شرایط کشت گلخانه، بهصورت کاملا تصادفی با 3 تکرار طراحی شد. گیاهان در معرض غلظتهای مختلف2، 4، 5، 10و 15میکرومولار ...
بیشتر
هدف: این تحقیق بهمنظور مطالعه تاثیر غلظتهای مختلف نانوذرات اکسیدروی بر روی برخی شاخصهای رشدی، مقدار پرولین، آلکالوئیدها و همچنین تغییرات فعالیت برخی آنزیمهای آنتی اکسیدانی انجام گرفت. موادوروشها: آزمایش در شرایط کشت گلخانه، بهصورت کاملا تصادفی با 3 تکرار طراحی شد. گیاهان در معرض غلظتهای مختلف2، 4، 5، 10و 15میکرومولار از نانوکود اکسیدروی قرار گرفتند و تاثیر این غلظتها بر روی گیاه، با گیاه شاهد که از محلول غذایی کامل که حاوی سولفات روی است مقایسه شد. همچنین بهمنظور بررسی علائم کمبود روی، از غلظت صفر میکرومولار استفاده شد. نتایج: تیمار گیاه با نانواکسیدروی در غلظت 2 سبب افزایش و در غلظتهای بالاتر از 2 میکرومولار بهطور معنیداری سبب کاهش در وزن تر و خشک و طول ریشه شدند. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در گیاهان تیمار شده با نانو اکسید روی نسبت به گیاه کنترل با افزایش غلظت نانواکسیدروی در محلول غذایی افزایش یافت. همچنین مقدار پرولین و آلکالوئیدهای کل با افزایش شدت تنش در گیاه افزایش یافت. نتیجهگیری: با افزایش غلظت نانو اکسیدروی جذب روی در مقیاس نانو بیشتر صورت گرفته است. بهدلیل سمیت ایجاد شده، شاخصهای رشدی گیاه کاهش یافته و تنش اکسیداتیو در گیاه القا شده است. گیاه برای مبارزه با رادیکالهای آزاد تولید شده فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی خود را افزایش داده است. همچنین میزان پرولین نیز که به هنگام تنش در گیاهان افزایش مییابد، افزایش یافت.