الهام محققیان؛ علیاکبر احسانپور
چکیده
هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر سینامیکاسید (CA) بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان تحملبهشوری گیاهتنباکو (Nicotiana rustica L.) میباشد.مواد و روشها: در این مطالعه قطعات جداکشت گیاه تنباکو رشدیافته در محیط MS به محیطهای کشت MS حاوی سینامیکاسید (غلظتهای 0، 5، 10 و 20 میلیگرمدرلیتر) و نمک NaCl (غلظتهای 0، 100 و 200 میلیمولار) منتقلگردید. ...
بیشتر
هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر سینامیکاسید (CA) بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان تحملبهشوری گیاهتنباکو (Nicotiana rustica L.) میباشد.مواد و روشها: در این مطالعه قطعات جداکشت گیاه تنباکو رشدیافته در محیط MS به محیطهای کشت MS حاوی سینامیکاسید (غلظتهای 0، 5، 10 و 20 میلیگرمدرلیتر) و نمک NaCl (غلظتهای 0، 100 و 200 میلیمولار) منتقلگردید. پس از چهار هفته میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز (PAL) و تیروزینآمونیالیاز (TAL) ، میزان ترکیباتفنلیکل و پروتئینکل، میزان تجمع فلاونوئید، آنتوسیانین، ظرفیتآنتیاکسیدانیکل، هیدروژنپراکسید (H2O2)، میزان پتاسیم، سدیم و پرولین اندازه گیری شد..نتایج: نتایج نشانداد در اثر تیمار گیاهان با CA میزان فعالیت آنزیم PAL (غلظتهای 5و10 میلیگرمدرلیتر CA به ترتیب 25 و 27 درصد افزایش در میزان فعالیت این آنزیم نسبت به گیاهان شوری 100 میلیمولار بدون CA نشان دادند) و TAL (در شوری 200 میلیمولار، غلظت 5 میلیگرمدرلیتر CA باعث افزایش 20درصدی میزان فعالیت آنزیمTAL نسبت به گیاهان شوری 200 میلیمولار بدون CA شدهاند)، میزان ترکیباتفنلیکل و پروتئینکل نیز نسبت به گیاهان شاهد افزایشیافت. تیمار CA باعث افزایش میزان تجمع فلاونوئید، آنتوسیانین و پرولین و نیز میزان پتاسیم و ظرفیتآنتیاکسیدانیکل نسبت به گیاهان شاهد گردید. اما میزان سدیم و H2O2 در نتیجه تیمار CA در مقایسه با گیاهان شاهد کاهشیافت.نتیجهگیری: میتوان احتمال داد که CA با افزایش میزان ترکیباتفنلیکل و نیز پرولین در شرایط تنششوری موجب افزایش تحمل به شوری گیاه تنباکو می شود.
چکیده
هدف: هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین IAA و برخی از شاخصهای بیوشیمایی و فیزیولوژیکی بهمنظور تحمل به تنش شوری است.مواد و روشها: بذرهای استریل تنباکو در محیط کشت MS کشت شدند. گیاهچههای تنباکو ((Nicotiana plumbaginifolia تکثیر شده در شرایط کشت بافت بهمدت 4 هفته تحت تیمار IAA (ا میلی گرم در لیتر) و شوری (0، 100 و 200 میلی مولار) قرار گرفتند و بعد ...
بیشتر
هدف: هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین IAA و برخی از شاخصهای بیوشیمایی و فیزیولوژیکی بهمنظور تحمل به تنش شوری است.مواد و روشها: بذرهای استریل تنباکو در محیط کشت MS کشت شدند. گیاهچههای تنباکو ((Nicotiana plumbaginifolia تکثیر شده در شرایط کشت بافت بهمدت 4 هفته تحت تیمار IAA (ا میلی گرم در لیتر) و شوری (0، 100 و 200 میلی مولار) قرار گرفتند و بعد از 4 هفته برخی از شاخصهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نظیر کلروفیل، H2O2، پرولین، پروتئین، کربوهیدرات و آنتیاکسیدانتهای آنزیمی اندازه گیری شدند.نتایج: در تنش شوری افزایش H2O2 ،پرولین، آنتی اکسیدانتهایی مانند کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز و بر عکس کاهش رنگیزههای فتوسنتزی،کربوهیدرات کربن و پروتئین کل مشاهده شد. در گیاهچههای تحت تنش شوری، تیمار اکسین باعث افزایش میزان پرولین و H2O2 شد. کاهش رنگیزههای فتوسنتزی و کربوهیدرات محلول و آنزیمهایی مانند سوپراکسیددیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز و پروتئین کل شد. اما میزان کاتالاز در حضور تیمار اکسین افزایش یافت. نتیجهگیری: تیمار اکسین در گیاهچههای تنباکو به تغییر برخی از شاخصهای فیزیولوژیکی بهبود تحمل تنش شوری را نشان میدهد.