سعید صدیق اعتقاد؛ فرشته رحیمی؛ جواد محمودی؛ لیلا برادران
چکیده
هدف: هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی میوهی نسترن وحشی بر پروفایل چربی و آنزیمهای کبدی در موشهای سوری دیابتی است.مواد و روشها: تعداد 96 عدد موش سوری نر در 4 گروه شامل گروههای سالم و دیابتی دریافت کننده نرمال سالین 9/0 درصد (خوراکی، ml/kg10) و گروههای سالم و دیابتی دریافت کننده عصاره گیاه (خوراکی، mg/kg 500) دستهبندی ...
بیشتر
هدف: هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی میوهی نسترن وحشی بر پروفایل چربی و آنزیمهای کبدی در موشهای سوری دیابتی است.مواد و روشها: تعداد 96 عدد موش سوری نر در 4 گروه شامل گروههای سالم و دیابتی دریافت کننده نرمال سالین 9/0 درصد (خوراکی، ml/kg10) و گروههای سالم و دیابتی دریافت کننده عصاره گیاه (خوراکی، mg/kg 500) دستهبندی شدند. حیوانات با تجویز استرپتوزوتوسین (داخل صفاقی، mg/kg 200) به دیابت مبتلا شدند. در پایان روزهای 10، 20 و 30 مطالعه خونگیری انجام شد و پروفایل چربی شامل LDL، VLDL، HDL، تریگلیسیرید و کلسترول و آنزیمهای کبدی ALT، AST و ALP مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج: به دنبال القای دیابت افزایش معنیداری در میزان گلوکز خون در تمامی گروههای دیابتی در روزهای 10، 20 و 30 در مقایسه با گروه سالین بهوجود آمد (01/0p <). سطح سرمی LDL، VLDL، تریگلسیرید و کلسترول متعاقب القای دیابت در حیوانات افزایش پیدا کرد که در گروههای تیمار شده با عصاره نسبت به گروه دیابتی بهطور معنیداری در تمامی روزهای مطالعه کاهش پیدا کرد (01/0p <). همچنین تجویز عصاره افزایش معنیداری را در میزان HDLدر تمامی روزهای مطالعه نسبت به حیوانات دیابتیک ایجاد کرد (05/0p <). مقادیر افزایش یافته فعالیت آنزیمهای AST و ALT در حیوانات دیابتی بهدنبال تجویز نسترن وحشی کاهش معنیداری یافت (01/0p <).نتیجهگیری: مصرف این عصاره میتواند نقش تنظیمی در کنترل پروفایل چربی و آنزیمهای کبدی در مدل دیابتی موش سوری داشته باشد و احتمالا بتواند در بهبود وضعیت این شاخصها افراد دیابتی نیز مفید واقع شود، اگرچه این موضوع نیازمند مطالعات تکمیلی در بالین میباشد.